Sposób przygotowania:
Ćwiartki kurczaka w przyprawachćwiartki kurczaka
Przygotować ćwiartki z kurczaka tj. umyć je, oczyścić i lekko osuszyć. Następnie każdą ćwiartkę ponacinać od strony skóry. Posypać wszystkimi przyprawami wlać olej i dokładnie za pomocą rąk ponacierać tak, aby przyprawy wchłonęły się w mięso ćwiartek. Tak przygotowane odstawić na godzinę do dwóch, aby mięso przegryzło się z przyprawami.
ćwiartki kurczaka
Gdy ćwiartki w przyprawach odstały już swój czas wszystkie przełożyć na blaszkę (polać je płynem, który powstał w czasie gdy ćwiartki stały w przyprawach).
Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na dwieście stopni i piec 1,5 godziny. Ćwiartki przekręcić w czasie pieczenia. Po godzinie pieczenia na drugą stronę czyli częścią bez skóry w górę, a przed końcem pieczenia czyli z 15 minut przed końcem odwrócić skórą ku górze aby skórka ładnie się podpiekła (oczywiście wszystko jest zależne od piekarnika).
ćwiartki kurczaka
Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem z pieczonego mięsa oraz sałatką z sałaty masłowej na słodko - kwaśno ze śmietaną.
Kurczak wyszedł tak smaczny, że rodzince, aż dech zaparło z wierzchu mocno chrupiący, a w środku wilgotny i kruchy nie suchy.