Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Witam was serdecznie w środku tygodnia. Jak się prezentuje dzisiaj wasze menu obiadowe? U nas właśnie były ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone w piekarniku. Bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem ponieważ mięso wyszło super smaczne.

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

Składniki:

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

ćwiartki kurczaka

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki przyprawy ziołowej do kurczaka,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

ćwiartki kurczaka

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

Przygotować ćwiartki z kurczaka tj. umyć je, oczyścić i lekko osuszyć. Następnie każdą ćwiartkę ponacinać od strony skóry. Posypać wszystkimi przyprawami wlać olej i dokładnie za pomocą rąk ponacierać tak, aby przyprawy wchłonęły się w mięso ćwiartek. Tak przygotowane odstawić na godzinę do dwóch, aby mięso przegryzło się z przyprawami.

ćwiartki kurczaka

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

Gdy ćwiartki w przyprawach odstały już swój czas wszystkie przełożyć na blaszkę (polać je płynem, który powstał w czasie gdy ćwiartki stały w przyprawach).

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na dwieście stopni i piec 1,5 godziny. Ćwiartki przekręcić w czasie pieczenia. Po godzinie pieczenia na drugą stronę czyli częścią bez skóry w górę, a przed końcem pieczenia czyli z 15 minut przed końcem odwrócić skórą ku górze aby skórka ładnie się podpiekła (oczywiście wszystko jest zależne od piekarnika).

ćwiartki kurczaka

Ćwiartki kurczaka w przyprawach

Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem z pieczonego mięsa oraz sałatką z sałaty masłowej na słodko - kwaśno ze śmietaną.

Kurczak wyszedł tak smaczny, że rodzince, aż dech zaparło z wierzchu mocno chrupiący, a w środku wilgotny i kruchy nie suchy.