Sposób przygotowania:
Flaki ze skór wieprzowychskóry wieprzowe
Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody. Dodać do niej umyte kawałki skór i obgotować je do miękkości. Jak już skóry są dość miękkie wyjąć je do miski i odstawić najlepiej w przeciągu aby ostygły. Następnie gdy już ostygnięte pokroić je w chude paski jak na flaczki.
skóry wieprzowe
Do gotującego się na wolnym ogniu wywaru ze skór dodać pokrojoną dowolnie marchew, półtorej łyżeczki przyprawy uniwersalnej, ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojone na flaczki skóry. Gdy dodamy już wszystkie pokrojone skóry gotować na małym gazie do pełnej miękkości skór, następnie dodać majeranek, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu. Następnie przygotować przyprawy do flaków i wsypać je do gotujących się na wolnym ogniu flaków zamieszać i gotować na jak najmniejszym ogniu.
skóry wieprzowe
Jak w trakcie gotowania na wolnym ogniu już z dodaną przyprawą do flaków pojawia się tak zwany kożuszek wtedy wsypać pieprz ziołowy oraz paprykę słodką w proszku, zamieszać i lekko zagotować. Pod sam koniec gotowania się flaków ze skór dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki również zamieszać i lekko zagotować. Następnie zdjąć z ognia.
skóry wieprzowe
Ugotowane gorące flaczki ze skór podawać z chlebem lub bułką pszenną. Flaczki wychodzą tak smaczne, że brakuje słów na ich opisanie. Musicie sami spróbować, aby się przekonać smakiem i zapachem.
Kiedy byłam dzieckiem często miałam takie flaczki. Teraz chętnie z wami podzielę się moim przepisem, a właściwie mojego dziadka i mamy, którzy nauczyli mnie przygotowywania takiego sytego dania. Dobrze ugotowane flaki ze skór rozpływają się w ustach, a w trakcie jedzenia zaklejają nam się usta.