Sposób przygotowania:
Hummus z burakiem
1. Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku.
2. Ciecierzyce odsączamy i przekładamy do naczynia blendera.
3. Dodajemy pastę tahini, pokrojonego buraka, sok z cytryny, ząbki czosnku, olej, czarnuszkę, suszone pomidory. Miksujemy wszystkie składniki.
4. Jeśli podczas miksowania pasta jest zbyt sucha możemy dodać wodę.
5. Na koniec doprawiamy solą. Dekorujemy według uznania czarnuszką, sezamem, orzechami lub pestkami dyni.
2. Ciecierzyce odsączamy i przekładamy do naczynia blendera.
3. Dodajemy pastę tahini, pokrojonego buraka, sok z cytryny, ząbki czosnku, olej, czarnuszkę, suszone pomidory. Miksujemy wszystkie składniki.
4. Jeśli podczas miksowania pasta jest zbyt sucha możemy dodać wodę.
5. Na koniec doprawiamy solą. Dekorujemy według uznania czarnuszką, sezamem, orzechami lub pestkami dyni.