kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczone udka kurczaka. Prosty i łatwy pomysł na pyszne udka pieczone razem z warzywami. Polecam.

Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką

 

  • 2 ćwierć udka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pokrojonej dyni
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i zdejmujemy skórkę.
Wkładamy do miski i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz czosnek. Marchewki kroimy na małe kawałki, a cebulę i czosnek na mniejsze części. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na dno brytfanki układamy kolejno : pokrojone warzywa, udka i dynię.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po 45 minutach pieczenia
zalewamy płyn i dopiekamy pozostałe 15 minut bez przykrycia.
Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką
Obraną i umytą marchew kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką
Pokrojone warzywa wkładamy do btytfanki.
Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką
Obraną ze skórki i oczyszczoną dynię kroimy w kostkę.