zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Ćwikła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie ma jak domowa ćwikła do białej kiełbasy

Ćwikła

Składniki:

Ćwikła

 

  • 1 kg buraków ćwikłowych;
  • 1 słoiczek chrzanu na kwasku (ok 200g)
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny lub ocet

Sposób przygotowania:

Ćwikła
Buraki umyć i i ugotować. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do tarcia ziemniaków. Nadmiar soku odlać lub odsączyć buraki na sicie. Dodać najpierw sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować ewentualnie dodać soli.
Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła się przegryzła. Następnego dnia spróbować czy czuć wystarczająco chrzan, jeśli nie to dodać wg uznania, włożyć do słoiczków. Najlepsza do mięs i wędlin

Tagi:

buraki