Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Cytrynowe babeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są łatwe i proste w wykonaniu. Do ich przygotowania możemy zaangażować dzieci. Z pewnością się ucieszą. Moim zdaniem babeczki cytrynowe z makiem to deser, który każdemu posmakuje. Jest to taka babka cytrynowa tylko w wersji mini.

Cytrynowe babeczki z makiem

Składniki:

Cytrynowe babeczki z makiem

na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru pudru
  • 80 ml soku z cytryny
  • 50 g suchego maku
  • 10 ml wrzącej wody
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Cytrynowe babeczki z makiem
Jajka ubijamy na puch wraz z cukrem. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy aromat i 50 ml soku z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Miksujemy.

Formę sylikonową na małe babeczki wypełniamy dwoma łyżkami ciasta. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Cukier puder, wodę i 30 ml soku z cytryny łączymy. Lukrem polewamy babeczki.