Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1414]

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki są przepyszne i ładnie pachną. Majonez jest niewyczuwalny i nadaje ciastu delikatności oraz sprawia, że babeczki szybko nie wysychają.

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka

U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości:

  • 75g mąki pszennej
  • 75g maki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu (płaskie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna)

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka/wody

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka

Masa:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka
Zamiast aromatu możecie użyć soku i skórki cytrynowej.

Składniki na babeczki umieścić w misce i porządnie wymieszać - najlepiej za pomocą miksera.

Na końcu dodać aromat cytrynowy.
(Posiada on intensywny smak i zapach.)

Foremki:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka
Ciasto sporo podrasta, więc w foremkach powinno być miejsce.

Foremki do pieczenia babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Blaszki napełnić ciastem (nie więcej niż do 3/4 ich wysokości).

Pieczenie:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka
Gotowe babeczki powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Upieczone babki po lekkim ostudzeniu wyjąć z foremek.

Lukier:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka
Lukier z mlekiem będzie bielszy.

Cukier puder utrzeć z gorącym mlekiem lub wodą

Dekoracja:

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka
Najlepiej dekorować póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.

Babeczki posmarować lukrem i ozdobić wedle upodobań.