Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Babeczki cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne babeczki cytrynowe, łatwe w wykonaniu w przystępnej cenie ozdobione lukrem cytrynowym, polecam, idealne na lato...

Babeczki cytrynowe

Składniki:

Babeczki cytrynowe

 

  • mąka pszenna-2,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • margaryna - 25 dag
  • cukier - 3/4 szkl
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • jajka- 6 szt
  • olej - 7 lyżek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kisiel cytrynowy w proszku - 2 op

 

  • LUKIER:
  • cukier puder - 7 łyżek
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • gorąca woda - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe
Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Miksujemy dalej, następnie dodajemy po 1 jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku.

Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły.

Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika.

Pieczemy ok 20 minut.

Wystudzone babeczki smarujemy lukrem.