Sposób przygotowania:
Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)Przygotowanie składników:
![Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts) Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/babeczki-cytrynowe-quatre-quarts-423118.jpg)
Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić na niewielkim ogniu i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Z dokładnie wyszorowanej cytryny należy zetrzeć skórkę.
Ciasto:
![Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts) Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/babeczki-cytrynowe-quatre-quarts-423119.jpg)
W misce połączyć jajka z cukrem.
Do powstałej masy należy dodać cukier waniliowy, rozpuszczone masło oraz skórkę i sok z cytryny.
Ciągle mieszając - powoli wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczenie:
![Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts) Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/babeczki-cytrynowe-quatre-quarts-423121.jpg)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Upieczone ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
SylaUla
Di bloguje