SUPERPRZEPIS

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)

Babeczki są pyszne, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - oznacza cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości.

Składniki:

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)

 

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka (około 100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)

Przygotowanie składników:

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)
Masło dodawane do masy nie może być gorące.

Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić na niewielkim ogniu i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Z dokładnie wyszorowanej cytryny należy zetrzeć skórkę.

Ciasto:

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)
ciasto można mieszać rózgą lub za pomocą miksera.

W misce połączyć jajka z cukrem.

Do powstałej masy należy dodać cukier waniliowy, rozpuszczone masło oraz skórkę i sok z cytryny.

Ciągle mieszając - powoli wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Pieczenie:

Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)
Uwaga, bo babeczki sporo urosną.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.

Upieczone ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.