Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Cytrynowy sernik(bez pieczenia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik, któremu nie można się oprzeć. Słodki, ale nieco kwaskowy. Z wyczuwalnym smakiem cytryny, ale nie dominującym. Kwaskowy. ale zarazem słodki deser.

Cytrynowy sernik(bez pieczenia)

Składniki:

Cytrynowy sernik(bez pieczenia)

na ciasto

  • 500 g sera półtłustego
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 480 ml wody
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g galaretki cytrynowej
  • 50 ml soku z cytryny
  • 30 g żelatyny
  • 5 ml aromatu cytrynowgo

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik(bez pieczenia)
Ser mielimy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek homogenizowany. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i aromat cytrynowy. Miksujemy.

W 80 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzewamy. Ostrożnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Mieszamy ręcznie.

Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkoptach ostrożnie wylewamy masę serową.

Całość chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Galaretkę zalewamy 400 ml wrzącej wody. Studzimy.

Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy kolejne dwie godziny.