Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Cytrynowe brownie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś przygotowałam dla was wypiek, który łączy w sobie smak klasycznego brownie z nutą cytrusową. Jest to brownie pełne czekolady, ale pachnące cytryną, która nadaje ciastu niezwykłego aromatu.

Cytrynowe brownie

Składniki:

Cytrynowe brownie

na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml wody
  • 100 ml soku z cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat cytrynowy
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrynowe brownie
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy masło, czekoladę, 80 g cukru i 70 ml wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Lejemy wolnym strumieniem sos czekoladowy. Dodajemy sok z cytryny. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy.

Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Cukier puder ucieramy z 80 ml ciepłej wody. Polewamy ciasto.

Dekorujemy skórką pomarańczową.