Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Czekoladowo-jabłkowe placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne połączenie czekolady i jabłek. Danie, które może być zarówno podane na obiad, jak i na śniadanie.

Czekoladowo-jabłkowe placki

Składniki:

Czekoladowo-jabłkowe placki

na placki

  • 300 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml kefiru
  • 50 g białej czekolady
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-jabłkowe placki
Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy wystudzoną czekoladę, jajka i starte jabłka. Krótko miksujemy.

Mocno rozgrzewamy patelnie. Wlewamy olej. Na patelni kładziemy dwie łyżki ciasta.

Smażymy na rumiano. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.