kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jaglane brownie z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne jaglane brownie, bezglutenowe, mega czekoladowe i z żurawiną, najlepsze na świecie, moje ulubione.

Jaglane brownie z żurawiną

Składniki:

Jaglane brownie z żurawiną

 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 4 jajka, najlepiej swojskie
  • 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść lub dwie suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Jaglane brownie z żurawiną
Zacznij od przygotowania kaszy. Ja zakupiłam kaszę w woreczkach,ugotowałam ją wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używasz kaszy bez gotowych woreczków,odmierz odpowiednią ilość i ugotuj ją zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.Kaszę wystudź, przełóż do dużej miski,wlej śmietankę i zmiksuj blenderem na gładką masę. Czekoladę i masło podgrzej w rondlu aż oba składniki się rozpuszczą. Zdejmij rondel z ognia,dokładnie wymieszaj. Do czekolady dodaj mus jaglany oraz cukier,jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki ręcznie za pomocą trzepaczki aż się połączą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, kwadratową foremkę wyłóż pergaminem i wylej do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp suszona żurawiną. Piecz ciasto przez około 40 minut, wierzch będzie ładnie ścięty,może popękać, nie robiłam próby suchego patyczka bo brownie jest dość wilgotne.