Sposób przygotowania:
Porzeczkowy tort lodowyETAP 1
Aby uzyskać sok z porzeczek, owoce rozgotowujemy z niewielką ilością cukru. Gdy puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez gęste sito. Uzyskany sok wykorzystujemy do deserów.
Biszkopty przekrawamy na około ¾ ich wysokości. Dłuższe kawałki układamy wokół wewnętrznej strony tortownicy. Pozostałe części biszkoptów umieszczamy na spodzie tortownicy.
ETAP 2
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ich przygotowaniu w oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec słodzimy ją do smaku.
ETAP 3
Ubitą łączymy z pianą z białek.
ETAP 4
Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej dodajmy sok z czarnej porzeczki, a do drugiej sok z czerwonej porzeczki.
ETAP 5
Obie części miksujemy, po czym naprzemiennie wykładamy je na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Gotowy torcik wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika.
Na zastygnięty tort lodowy wykładamy całe oraz rozkruszone bezy. Bezy polewamy porzeczkową frużeliną. Całość posypujemy świeżymi owocami.
Torcik podajemy bezpośrednio po wykonaniu dekoracji lub ponownie wkładamy go na około 1 godzinę do zamrażalnika, by owoce i frużelina także zamarzły.
SylaUla