jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowy tort lodowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki torcik to idealny deser w upalne dni. Jego przygotowanie nie trwa długo, jedynie czynności wstępne (przygotowanie soku) wymagają rozłożenia w czasie.

Porzeczkowy tort lodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowy tort lodowy

SKŁADNIKI )tortownica 20 cm)

  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • 3 białka,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • Około 3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki soku z czarnej porzeczki,
  • 0,5 szklanki soku z czerwonej porzeczki

DODATKOWO:

  • frużelina z czarnej porzeczki do wykończenia
  • Świeże owoce, listki porzeczki oraz cukier puder do dekoracji
  • Bezy do wykończenia (około 50 gram)

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy tort lodowy

ETAP 1

Porzeczkowy tort lodowy
Tortownice wykładamy biszkopcikami

Aby uzyskać sok z porzeczek, owoce rozgotowujemy z niewielką ilością cukru. Gdy puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez gęste sito. Uzyskany sok wykorzystujemy do deserów.

Biszkopty przekrawamy na około ¾ ich wysokości. Dłuższe kawałki układamy wokół wewnętrznej strony tortownicy. Pozostałe części biszkoptów umieszczamy na spodzie tortownicy.

ETAP 2

Porzeczkowy tort lodowy
ubijamy schłodzoną śmietankę

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ich przygotowaniu w oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec słodzimy ją do smaku.

ETAP 3

Porzeczkowy tort lodowy
Białka dodajemy do ubitej śmietanki

Ubitą łączymy z pianą z białek.

ETAP 4

Porzeczkowy tort lodowy
Porzeczkowe musy dodajemy do podzielonej masy

Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej dodajmy sok z czarnej porzeczki, a do drugiej sok z czerwonej porzeczki.

ETAP 5

Porzeczkowy tort lodowy
Przygotowane masy umieszczamy naprzemiennie w tortownicy

Obie części miksujemy, po czym naprzemiennie wykładamy je na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Gotowy torcik wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika.

Na zastygnięty tort lodowy wykładamy całe oraz rozkruszone bezy. Bezy polewamy porzeczkową frużeliną. Całość posypujemy świeżymi owocami.

Torcik podajemy bezpośrednio po wykonaniu dekoracji lub ponownie wkładamy go na około 1 godzinę do zamrażalnika, by owoce i frużelina także zamarzły.


Tagi:

lody deser