jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Lodowy tort jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie lodów z ciastami musi się udać, czego najlepszym przykładem jest lodowy torcik na ciasteczkowym spodzie. Efekt tak wizualny, jak i smakowy mamy gwarantowany.

Lodowy tort jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lodowy tort jagodowy

Składniki, tortownica 22 cm

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 200 gram serka mascarpone,
  • 400 gram jagód,
  • 1 duże opakowanie ciastek oreo
  • Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lodowy tort jagodowy

ETAP 1

Lodowy tort jagodowy
jagody podgrzewamy, po czym miksujemy i studzimy

Około ¾ jagód rozgotowujemy, miksujemy i studzimy. Pozostałą część pozostawiamy do dekoracji.

ETAP 2

Lodowy tort jagodowy
Dno tortownicy wykładamy ciastkami oreo

W trakcie jak owoce się studzą, przygotowujemy spód naszego torcika. W tym celu dno tortownicy wykładamy ciastkami oreo.

ETAP 3

Lodowy tort jagodowy
Masę jajeczną dodajemy do ubitej śmietany

Jajka ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Po połączeniu składników całość łączymy z ubitymi jajkami.

ETAP 4

Lodowy tort jagodowy
do jednej z wydzielonych części dodajemy jagody

Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy mus borówkowy. Część z musem miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.

ETAP 5

Lodowy tort jagodowy
Przygotowane masy wykładamy na ciastka. Całość zamrażamy

Tak przygotowane masy wykładamy na ciastka oreo, tworząc kolorowe warstwy. Na wierzch torcika wykładamy pozostawione na początku pracy jagody. Całość wkładamy do zamrażalnika (najlepiej na całą noc). Gotowy deser wyjmujemy na 2-3 minuty przed podaniem. W tym czasie owoce w wyniku zmiany temperatury zajdą nam szronem. Osobiście uwielbiam ten efekt:). Wierzch deseru dodatkowo dekorujemy listami mięty. Podajemy.