Sposób przygotowania:
Lodowy tort jagodowyETAP 1
Około ¾ jagód rozgotowujemy, miksujemy i studzimy. Pozostałą część pozostawiamy do dekoracji.
ETAP 2
W trakcie jak owoce się studzą, przygotowujemy spód naszego torcika. W tym celu dno tortownicy wykładamy ciastkami oreo.
ETAP 3
Jajka ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Po połączeniu składników całość łączymy z ubitymi jajkami.
ETAP 4
Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy mus borówkowy. Część z musem miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
ETAP 5
Tak przygotowane masy wykładamy na ciastka oreo, tworząc kolorowe warstwy. Na wierzch torcika wykładamy pozostawione na początku pracy jagody. Całość wkładamy do zamrażalnika (najlepiej na całą noc). Gotowy deser wyjmujemy na 2-3 minuty przed podaniem. W tym czasie owoce w wyniku zmiany temperatury zajdą nam szronem. Osobiście uwielbiam ten efekt:). Wierzch deseru dodatkowo dekorujemy listami mięty. Podajemy.
mocsłodkości