grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Domowy budyń czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy budyń czekoladowy z dodatkiem prawdziwej wanilii jest przepysznym deserem dla dużych i małych.

Domowy budyń czekoladowy

Składniki:

Domowy budyń czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy budyń czekoladowy

Przygotowanie budyniu

Domowy budyń czekoladowy
Budyń serwujemy ze świeżymi owocami lub z bitą śmietaną.

W garnuszku podgrzewamy mleko, unikamy zagotowania. W drugim garnuszku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, czekolady pokrojonej na drobne kawałki oraz ziaren z laski wanilii.

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące ale nie wrzące mleko.

Budyń gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje.

Budyń przelewamy do 4 mniejszych foremek, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Budynie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.