Sposób przygotowania:
''Czapki Napoleona" z truskawkami
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.
Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.
Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.
Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.
Potem posypujemy cukrem pudrem.
PYCHA.
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.
Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.
Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.
Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.
Potem posypujemy cukrem pudrem.
PYCHA.
ewaeu
CORAL
BozenaMatuszczyk
CORAL