CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

''Czapki Napoleona" z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.

''Czapki Napoleona" z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

''Czapki Napoleona" z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

''Czapki Napoleona" z truskawkami
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.

Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.

Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.

Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.

Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.

Potem posypujemy cukrem pudrem.

PYCHA.
''Czapki Napoleona"  z truskawkami
Kluski są smaczne i pożywne, wystarczy je posypać pudrem
''Czapki Napoleona"  z truskawkami
Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 truskawkę i zlepiamy