Sposób przygotowania:
Kluski na parze
Ciasto: Mleko wymieszać z cukrem , 1 łyżką mąki i drożdżami odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka rozbełtać dodać do mąki razem z drożdżami zagnieść ciasto a podczas zagniatania wlewać roztopione masło.
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na połówce ciasta w odstępach poukładać truskawki oblane czekoladą przykryć je drugą częścią ciasta i wyciąć kluski. W parowniku ułożyć w odstępach kluski i parować ok 20-30 minut w zależności jakie są duże.
Sos: Jogurt zmiksować ze słodką śmietanką , truskawkami dodać cukier puder do smaku i nasiona chia. Polać nim kluski.
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na połówce ciasta w odstępach poukładać truskawki oblane czekoladą przykryć je drugą częścią ciasta i wyciąć kluski. W parowniku ułożyć w odstępach kluski i parować ok 20-30 minut w zależności jakie są duże.
Sos: Jogurt zmiksować ze słodką śmietanką , truskawkami dodać cukier puder do smaku i nasiona chia. Polać nim kluski.