Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski na parze w wersji słodkiej. Z truskawkami i czekoladą w środku i dodatkowo polane sosem truskawkowym z nasionami chia.

Kluski na parze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski na parze

Ciasto

Sos

Sposób przygotowania:

Kluski na parze
Ciasto: Mleko wymieszać z cukrem , 1 łyżką mąki i drożdżami odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka rozbełtać dodać do mąki razem z drożdżami zagnieść ciasto a podczas zagniatania wlewać roztopione masło.

Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na połówce ciasta w odstępach poukładać truskawki oblane czekoladą przykryć je drugą częścią ciasta i wyciąć kluski. W parowniku ułożyć w odstępach kluski i parować ok 20-30 minut w zależności jakie są duże.

Sos: Jogurt zmiksować ze słodką śmietanką , truskawkami dodać cukier puder do smaku i nasiona chia. Polać nim kluski. 
Kluski na parze
zagnieść ciasto a podczas zagniatania wlewać roztopione masło
Kluski na parze
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 h.
Kluski na parze
ciasto rozwałkować i na połówce ciasta w odstępach poukładać truskawki oblane czekoladą przykryć je drugą częścią ciasta i wyciąć kluski.
Kluski na parze
W parowniku ułożyć w odstępach kluski i parować ok 20-30 minut w zależności jakie są duże.
Kluski na parze
Jogurt zmiksować ze słodką śmietanką , truskawkami dodać cukier puder do smaku i nasiona chia