BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki warzywne mocno zielone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam placki z warzyw takich jak cukinia, ziemniaczki młode, koperek, natka pietruszki oraz cebulka zielona, po połączeniu wszystkich warzyw placki wyszły pyszne a środek mocno zielony.

Placki warzywne mocno zielone

Składniki:

Placki warzywne mocno zielone

 

  • Młoda cukinia 1 szt,
  • ziemniaki młode 2 większe,
  • koperek zielony 1/2 pęczka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,
  • jajko 1 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • mąki ile się zmieści w zależności jak luźne będzie ciasto,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki warzywne mocno zielone
Młodą cukinie dokładnie obmyłam,odcięłam końcówki i starłam nie obierając skórki na tarce o grubych oczkach.

Młode ziemniaki obrałam , opłukałam i również starłam na tarce o grubych oczkach.

Koperek zielony, natkę pietruszki oraz cebulkę zieloną dymkę drobniutko pokroiłam.

Wszystkie składniki wymieszałam razem dodałam jajko, sól, pieprz do smaku oraz przyprawy uniwersalnej.

Na samym końcu dodałam mąki pszennej, dokładnie wymieszałam i smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron.

Podawałam ciepłe zaraz po usmażeniu.

Placki można polać śmietaną lub jogurtem naturalnym gęstym.