Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczane kluski z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proste kluseczki przygotowane z ugotowanych ziemniaków, podane z rozgniecionymi, dosłodzonymi miodem truskawkami...

Ziemniaczane kluski z truskawkami

Składniki:

Ziemniaczane kluski z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluski z truskawkami

Etap 1

Ziemniaczane kluski z truskawkami
Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę.

Etap 2

Ziemniaczane kluski z truskawkami
Jajka i mąka dodane do rozdrobnionych ziemniaków.

Dodać do nich jajka i obie mąki.

Etap 3

Ziemniaczane kluski z truskawkami
Gładkie ciasto przygotowane z mąki ziemniaków i jajek.

Zagnieść ciasto. Jak będzie kleiło się do rąk, dodać jeszcze trochę pszennej mąki.

Etap 4

Ziemniaczane kluski z truskawkami
Uformowane z ciasta kluseczki wrzucone do osolonego wrzątku.

Z ciasta formować w oprószonych mąką dłoniach niewielkie kulki, spłaszczać je, wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Kluski gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia, następnie je odcedzić.

Etap 5

Ziemniaczane kluski z truskawkami

Truskawki umyć, odszypułkować, rozgnieść, dosłodzić do smaku miodem.

Etap 6

Ziemniaczane kluski z truskawkami

Gorące kluski podzielić na porcje. Ułożyć na nich wiórki masła. Jak masło się rozpuści, kluski polać truskawkami i podawać.