Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kluski z truskawkamiEtap 1
Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę.
Etap 2
Dodać do nich jajka i obie mąki.
Etap 3
Zagnieść ciasto. Jak będzie kleiło się do rąk, dodać jeszcze trochę pszennej mąki.
Etap 4
Z ciasta formować w oprószonych mąką dłoniach niewielkie kulki, spłaszczać je, wrzucać partiami do lekko osolonego wrzątku. Kluski gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia, następnie je odcedzić.
Etap 5
Truskawki umyć, odszypułkować, rozgnieść, dosłodzić do smaku miodem.
Etap 6
Gorące kluski podzielić na porcje. Ułożyć na nich wiórki masła. Jak masło się rozpuści, kluski polać truskawkami i podawać.