Sposób przygotowania:
Kluski na parze z truskawkamiPrzygotowanie ciasta
W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (margarynę). Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Formowanie klusek
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, lekko rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta sklejam formując kulę.
Parowanie
Kluski układam w garnku do gotowania na parze lub parowarze i paruję około 15 minut pod przykryciem. Uparowane kluski wykładam na talerz.
Przygotowanie masełka
Masło przekładam do garnuszka i rumienię. Masłem polewam kluski. Kluski posypuję po wierzchu cukrem pudrem.