Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski na parze z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 600
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Kluski na parze z truskawkami- kojarzą mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nimi zajadać. Każdemu będą smakować. Polecam.

Kluski na parze z truskawkami

Składniki:

Kluski na parze z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z truskawkami

Przygotowanie ciasta

Kluski na parze z truskawkami
Do mleka dodaję drożdże, jajko, sól, cukier, mąkę oraz tłuszcz. Wyrabiam ciasto.

W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (margarynę). Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.

Formowanie klusek

Kluski na parze z truskawkami
Ciasto wykładam na stolnicę i kroję. Na cieście układam truskawki i zlepiam ciasto w kulki.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, lekko rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta sklejam formując kulę.

Parowanie

Kluski na parze z truskawkami
Kluski paruję około 15 minut. Wykładam na talerz.

Kluski układam w garnku do gotowania na parze lub parowarze i paruję około 15 minut pod przykryciem. Uparowane kluski wykładam na talerz.

Przygotowanie masełka

Kluski na parze z truskawkami
Masło rumienię. Polewam nim kluski i posypuję je cukrem pudrem.

Masło przekładam do garnuszka i rumienię. Masłem polewam kluski. Kluski posypuję po wierzchu cukrem pudrem.


Tagi:

dania kluski