Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustąPrzygotowanie kapusty:
Kapustę drobno posiekać, wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i gotować 2 minuty. Przelać zimną wodą, odcedzić.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce na gładką masę bez grudek.
Przygotowanie składników:
Mięso, surową kaszę, odcedzoną kapustę, drobno posiekaną zeszkloną na oleju cebulkę, jaja, bułkę tartą oraz przyprawy wrzucić do miski. Zagnieść ręcznie jednolitą masę.
Formowanie gołąbków:
Z masy uformować sześć kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, by miały odstępy.
Pieczenie gołąbków:
Pomiędzy i na gołąbki wlać sos. Całość piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!