reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czeko jeżyna lub nutella jeżynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niech was nie przeraza ilość czekolady i cukru- dżem jest kwaskowaty,ale idealnie zgrywa sie jako dodatek do ciasteczek:)

Czeko jeżyna lub nutella jeżynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czeko jeżyna lub nutella jeżynowa

 

 

  • 150 g czekolady gorzkiej ( u mnie wedlowska)

 

  • 300g cukru

 

  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Czeko jeżyna lub nutella jeżynowa
Jeżyny bardzo delikatnie myjemy pod bieżąca wodą, zostawiamy do ocieknięcia. Suche przepuszczamy przez maszynkę z funkcją przecierania lub gotujemy z 1/2 szklanka wody przez 10-15 minut jak się zaczną rozpadać przecieramy przez sito z bardzo drobnymi oczkami. .Dodajemy cukier i wodę, gotujemy 30 minut,aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy kosteczki czekolady i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia- całość zagotowujemy i przelewamy do wygotowanych słoiczków. Słoiki czyścimy, dokładnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy 15 minut, mniejsze słoiki, większe 20 minut.
Czeko jeżyna lub nutella jeżynowa
Etap 1Jeżyny przepuściłam przez maszynkę do mięsa z końcówką do przecierania-

Tagi:

czekolada