Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Słodkie kremy do smarowania

Nutella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Powidła z czekoladą - smakują jak nutella!

Nutella Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nutella

 

  • 2,20 kg śliwek bez pestek
  • 80 dag cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 15 dag czekolady mlecznej (1,5 tabliczki)
  • 5 dag czekolady gorzkiej (0,5 tabliczki)
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Nutella
Sliwki myjemy, wyjmujemy z nich poestki i rozdrabniamy je za pomocą blender, dolewamy wody i prażymy. Kiedy zaczną się gotowac dodajemy do nich cukier i ciągle mieszając smażymy je jeszcze 50-60 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy, cukier wanilinowy oraz czekoladę - mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i ponownie nastawiamy na gaz i smażymy jeszcze 10-15 minut. po tym czasie gorącą nutelle przekladamy do sloikow i pasteryzujemy jeszcze 8-10 minut
Nutella
do usmażonych śliwek dodajemy pozostałe składniki..
Nutella
tak wygląda gotowa nutella po wyjeciu ze słoiczka.