marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladki z ajerkoniakiem.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,mieszając cały czas. Ostudzić,posmarować masą foremki.Schłodzić.Zrobić nadzienie,napełnić nim foremki.

Czekoladki z ajerkoniakiem.

Składniki:

Czekoladki z ajerkoniakiem.

 

  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej,
  • 1 szklanka ajerkoniaku lub paczka kremu ajerkoniakowego w proszku,
  • 100 g.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • foremki silikonowe lub do lodu,
  • pędzelek silikonowy.

Sposób przygotowania:

Czekoladki z ajerkoniakiem.
Czekoladę połamać i dać do miseczki stojącej na garnku z lekko wrzącą wodą.Mieszać, aż się rozpuści na płynną masę. Zestawić i ostudzić do letniej temperatury, po czym rozsmarować denka silikonowej formy lub tej do lodu masą rozprowadzając ją pędzelkiem silikonowym. Wstawić na 2-3 min.do lodówki, aby masa zastygła w dołkach. Wtenczas przygotować nadzienie:szklankę ajerkoniaku lub krem ajerkoniakowy w proszku ubić z  kremówką i fixem w misie szklanej. Zestawić naczynie na bok i ostudzić ponownie. Kłaść nadzienie do dołków  łyżeczką, tak by napełnić je równomiernie. Wstawić foremki lub formę z nadzieniem do lodówki na 20-30 min. Po wyjęciu formy można jeszcze rozsmarować masę czekoladową na wierzchach nadzienia i wstawić na kolejne kilkanaście minut. Gdy wszystko zastygnie wyjąć foremkę i obrócić ją do góry dnem i wybić delikatnie czekoladki z formy Czekoladki powkładać do papilotek papierowych i podawać na paterze.

Tagi:

lody czekolada