Sposób przygotowania:
Domowe czekoladki z dżemem
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wkładamy ją do metalowej miseczki, dodajemy olej i mleko. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej tzn: do małego garnka wlewamy wodę, zamiast przykrywki nakładamy miseczkę z czekoladą i wstawiamy na gaz.
Na małym ogniu podczas gotowania się wody, pod wpływam pary czekolada w miseczce się rozpuści ( mieszamy od czasu do czasu).
Rozpuszczoną czekoladą smarujemy każdą foremkę czekoladki i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 10 min.
Resztę rozpuszczonej czekolady ponownie na garnku z gorącą wodą. Wyjmujemy foremki na czekoladki i do każdej nakładamy po odrobinie dżemu truskawkowego.
Resztą ciepłej jeszcze czekolady polewamy czekoladki, tak aby zakryły dżem. Wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki delikatnie wyciskamy gotowe czekoladki z foremki silikonowej. Dekorujemy.
Na małym ogniu podczas gotowania się wody, pod wpływam pary czekolada w miseczce się rozpuści ( mieszamy od czasu do czasu).
Rozpuszczoną czekoladą smarujemy każdą foremkę czekoladki i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 10 min.
Resztę rozpuszczonej czekolady ponownie na garnku z gorącą wodą. Wyjmujemy foremki na czekoladki i do każdej nakładamy po odrobinie dżemu truskawkowego.
Resztą ciepłej jeszcze czekolady polewamy czekoladki, tak aby zakryły dżem. Wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki delikatnie wyciskamy gotowe czekoladki z foremki silikonowej. Dekorujemy.