Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Czekoladowe ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, kruche i bardzo czekoladowe ciasteczka :)

Czekoladowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka

 

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1 garść mieszanych orzechów
  • 1 garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka
Do małej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy otręby i sól - mieszamy.W większej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy olej dalej miksując, na koniec dodajemy jajo. Miksując na niskich obrotach stopniowo dodajemy suche składniki.Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę, posiekane bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na folię spożywczą, formujemy wałek i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Ciasto dzielimy na 10 - 12 części, formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożoną papierem.Piec w 160 stopniach przez 12 minut.Uwaga! ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone ale już są gotowe, jak ostygną będą twarde i kruche! Smacznego :)
Czekoladowe ciasteczka
Czekoladę i rodzynki kroimy w drobną kosteczkę
Czekoladowe ciasteczka
W małej misce mieszamy mąkę otręby kakao i sól
Czekoladowe ciasteczka
Masło ucieramy z cukrem dodajemy jajo i stopniowo dodajemy mąkę
Czekoladowe ciasteczka
Z ciasta formujemy wałek zawijamy folią spożywczą

Tagi:

czekolada