SUPERPRZEPIS

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Konkretna dawka słodyczy i kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką czekoladową rozpustę.

Składniki:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym

ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 saszetka czekolady w proszku

krem:

dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym

ETAP 1:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Kółka z ciasta mają być w niewielkich odstępach.

Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladę, delikatnie wymieszać. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką małe porcje ciasta formując koło wielkości około 10 cm średnicy w delikatnych odstępach od siebie.

ETAP 2:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Szybko uformować kształt omletów i odstawić do wystudzenia.

Piec na funkcji termoobiegu w temp. 180st około 7-8 minut od razu po upieczeniu szybko zdjąć z blaszki i delikatnie zgiąć w połowie, ułożyć na ściereczce i przykryć drugą, odstawić do wystudzenia. Ciężar ściereczki wystarczy, aby po wystudzeniu powstały nam łódeczki.

ETAP 3:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Zwykłe cukierki miętowe rozpuścić w smietanie.

Krem śmietankowy:

W 1/2 szklanki śmietany w kąpieli wodnej rozpuścić cukierki ( trwa to około 15 minut i cały czas trzeba mieszać), biała czekoladę rozpuścić też w kąpieli wodnej.

ETAP 4:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
Masa mietowa po wystudzeniu lekko zgęstnieje.

Pozostałą szklankę śmietany ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i przestudzoną miętową czekoladę, delikatnie wymieszać. Śmietana będzie miała bardzo jasny zielony odcień wiec jeśli chcemy, aby był wyraźniejszy można dodać kilka kropli zielonego barwnika. Krem odstawić odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniał.

ETAP 5:

Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym

Sos czekoladowy:

Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę i zagotować w tym czasie czekolada się nam rozpuści na koniec dodać łyżkę sypkiej kawy rozpuszczalnej i wymieszać, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.


Na dnie wystudzonych łódeczek z ciasta rozsmarować niewielką ilość sosu czekoladowego, krem miętowy przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim do końca omlety, odłożyć do lodówki, aby zastygły przed podaniem polać je dodatkową ilością sosu czekoladowego.