gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Babeczki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak przygotowane babeczki polecam do popołudniowej kawki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam

Babeczki z kremem

Składniki:

Babeczki z kremem

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 130 gram margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanka cukru

KREM

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 5-6 łyżek masy krówkowej

Do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem

ETAP 1:

Babeczki z kremem
Foremki na babeczki wylepiamy schłodzonym ciastem.

Składniki na ciasto przekładamy do miski i zgniatamy. Ciasto robimy w kulę i wkładamy na 20 minut do lodówki. Ciastem wylepiamy małe foremki na babeczki i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy, po czym wyciągamy z foremek.

ETAP 2:

Babeczki z kremem
Do gotującego się mleka wlewamy wymieszany w pozostałym mleku budyń z mąką.

KREM: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej połowy wsypujemy mąkę oraz proszek budyniowy. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy mieszając, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.

ETAP 3:

Babeczki z kremem
Krem budyniowy łączymy z masą krówkową..

Masło lub margarynę ucieramy. Następnie dalej ucierając dodajemy porcjami zimny budyń. Na koniec do kremu dodajemy masę krówkową, którą ucierając łączymy z kremem.

ETAP 4:

Babeczki z kremem
Gotowy krem nakładamy na upieczone babeczki.

Gotowy krem nakładamy do szprycy i wypełniamy nim upieczone wcześniej babeczki. Dekorujemy cząstkami mandarynek i plastrami banana. Można również odrobiną tężejącej galaretki.


Tagi:

babeczki krem