Sposób przygotowania:
Czekoladowe ślimaki z serem
Do mleka dodajemy jajko, mąkę pszenną i kakao, dokładnie miksujemy. Ser mieszamy z 12 % śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem. Na rozgrzanej patelni, natłuszczonej odrobiną oleju, smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki. Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki, miksujemy. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Wlewamy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy białym serem i zwijamy. Kroimy na około 1 cm kawałki. Układamy na talerzu. Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki, miksujemy. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Wlewamy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy. Przybieramy truskawkową bitą śmietaną oraz ewentualnie dodatkowo plasterkami truskawek.
Elficzna