fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Czekoladowe trufle 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wartość kaloryczna 1 porcji 63 kcal

Czekoladowe trufle 3

Składniki:

Czekoladowe trufle 3

 

  • 4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 tabliczki gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 2 andruty
  • 2 łyżki likieru

Sposób przygotowania:

Czekoladowe trufle 3
Masło pokroić na kawałki, dodać do śmietanki, zagotować. Pół tabliczki mlecznej czekolady i całą gorzką pokruszyć, rozpuścić w garnku ustawionym na rondlu z gorącą wodą. Dodać śmietankę z masłem, dokładnie wymieszać odstawić do wystudzenia. Andruty drobno pokruszyć, wymieszać z likierem, połączyć z masą czekoladową. Masę nałożyć do szprycy z szeroką końcówką, wyciskać kulki na papier do pieczenia. Przykryć folią aluminiową, odstawić na noc w chłodne miejsce. Pozostałą czekoladę rozpuścić, przestudzić zanurzać w niej kulki. Wkładać do papierowych foremek lub kartonu po czekoladach. Odstawić na godzinę. Czekoladę jeszcze raz podgrzać, polać trufle. Odstawić w chłodne miejsce, aż czekolada całkowicie stężeje.

Tagi:

czekolada