benenati

benenati

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Czekoladowo-kawowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do środka można dodać trochę nutelli, kawałek czekolady, rodzynki bądź co kto lubi ;)

Czekoladowo-kawowe muffiny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-kawowe muffiny

 

  • Składniki na 24 babeczki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g ciemnego cukru muscovado
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy (proszku)
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 2-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kawowe muffiny
Zmiksować masło z cukrem-ja dałam zwykły zamiast muscovado, dodać jajka. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kakao i kawę, Miksować do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej [ ja dałam pół na pół gorzkiej i mlecznej], zmiksować. Dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy na muffiny, piec około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Mi wyszło 20 sztuk bo myślałam, że nie wyrosną, ale starczyłoby na 24. Do środka można dodać trochę nutelli, kawałek czekolady, rodzynki bądź co kto lubi ;)
Czekoladowo-kawowe muffiny
Ciasto jest dość gęste więc można dodać więcej mleka...