gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Babeczki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane babeczki polecam do popołudniowej kawy. Są pyszne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Babeczki z bitą śmietaną

Składniki:

Babeczki z bitą śmietaną

 

  • 110 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • niebieska posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki z bitą śmietaną

ETAP 1:

Babeczki z bitą śmietaną
Margarynę i oba cukry miksujemy na jednolitą masę.

Margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

ETAP 2:

Babeczki z bitą śmietaną
Do zmiksowanej margaryny wbijamy po jednym jajku.

Dalej miksując, wbijamy po jednym jajku.

ETAP 3:

Babeczki z bitą śmietaną
Do zmiksowanej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 4:

Babeczki z bitą śmietaną
Do papilotek wykładamy ciasto i pieczemy babeczki.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (1,5 łyżki). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

ETAP 5:

Babeczki z bitą śmietaną
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch babeczek. Posypujemy posypką.