Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1257]

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To moje autorskie ciasteczka, które są baaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą!

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

Składniki:

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

Około 16 sztuk:

  • 85g masła/margaryny
  • 100g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki majonezu (czubate)
  • 1 jajko
  • 165g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 50g wiórków kokosowych

Ponadto:

  • wiórki kokosowe do obtaczania

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

Masa:

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem
Ciasto przed formowaniem powinno być schłodzone.

Masło/margarynę należy utrzeć z cukrem i szczyptą soli do puszystości.
Nie przerywając mieszania - wbić jajko, kolejno dodać majonez i mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu ciasto dokładnie połączyć dłonią z wiórkami kokosowymi.
Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formowanie:

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem
Ciasteczka dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie spłaszczać i koniecznie układać ze sporymi odstępami, ponieważ podczas pieczenia rozpłyną się na boki.)

Pieczenie:

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem
Ciateczka podczas stygnięcia stwardnieją.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.