Sposób przygotowania:
Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezemMasa:
Masło/margarynę należy utrzeć z cukrem i szczyptą soli do puszystości.
Nie przerywając mieszania - wbić jajko, kolejno dodać majonez i mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu ciasto dokładnie połączyć dłonią z wiórkami kokosowymi.
Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Formowanie:
Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie spłaszczać i koniecznie układać ze sporymi odstępami, ponieważ podczas pieczenia rozpłyną się na boki.)
Pieczenie:
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.
skuter5
lukrowanepierniczki