Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gofry z żółtym serem/serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie gofry są pyszne i doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację albo zwykłą przekąskę. Możecie też ich użyć do zrobienia nietuzinkowych kanapek np. na przyjęcie.

Gofry z żółtym serem/serowe

Składniki:

Gofry z żółtym serem/serowe

8-9 dużych gofrów:

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj woda - gofry są bardziej chrupiące; można też mieszać)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 50g żółtego sera

Opcjonalnie:

  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Gofry z żółtym serem/serowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Natomiast ser żółty należy zetrzeć na średnich oczkach tarki. Pozostałe składniki zmiksować na gładką konsystencję.

Na końcu do jednolitej masy delikatnie wmieszać ubitą pianę oraz starty ser.

Rozgrzaną gofrownicę w razie potrzeby natłuścić olejem i na płytach grzewczych rozprowadzić odpowiednie porcje ciasta.

Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.

Czas pieczenia jest zależny od mocy gofrownicy. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.

Gotowe gofry studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.