superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Wielkanocne babeczki majonezowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki z majonezem są puszyste, idealnie wilgotne i do tego smakują rewelacyjnie. Majonez zastępuje nam inne tłuszcze i sprawdza się w tej roli świetnie.

Wielkanocne babeczki majonezowe

Składniki:

Wielkanocne babeczki majonezowe

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki majonezowe
Mąki przesiewamy przez sitko a następnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek . Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli ). Do piany z białek dodajemy po łyżce mąki nie przerywając ubijania a następnie dodajemy po 1 żółtku aż wszystko się wymiesza. Na małych obrotach dodajemy po kolei : majonez i stopniowo wymieszaną i przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciastem napełniamy przygotowane wcześniej foremki na około 3/4 wysokości .

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Babeczki pieczemy około 20 minut.

Czas pieczenia dużej babki z tego przepisu to około 40 minut.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i polewamy lukrem i dekorujemy posypką.