Sposób przygotowania:
Domowe faworki
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostała składniki. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Gotowe wybijamy wałkiem przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Następnie odcinamy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na paski o szerokości około 1,5- 2 cm. Następnie każdy pasek tniemy na mniejsze kawałki. Na środku każdego paseczka robimy nacięcie. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paseczka i formujemy faworki. Układamy je na delikatnie posypanej mąką desce i przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
Gdy wszystkie faworki będą już zrobione smażymy je z każdej strony na na złoty kolor w dobrze rozgrzanym oleju.
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem
Następnie odcinamy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na paski o szerokości około 1,5- 2 cm. Następnie każdy pasek tniemy na mniejsze kawałki. Na środku każdego paseczka robimy nacięcie. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paseczka i formujemy faworki. Układamy je na delikatnie posypanej mąką desce i przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
Gdy wszystkie faworki będą już zrobione smażymy je z każdej strony na na złoty kolor w dobrze rozgrzanym oleju.
Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem
BozenaMatuszczyk
SylaUla
redakcja
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :)