iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowa babeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis na taką pyszną babeczkę pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku" ja dodałam do niej kolorowe wiórki i uzyskałam piękny wiosenny kolor.

Kokosowa babeczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowa babeczka

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Kokosowa babeczka
Cukier i olej zmiksować razem, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku ( powstanie coś w rodzaju słodkiego majonezu). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do małymi porcjami na zmianę z mlekiem i wiórkami kokosowymi do utartych jajek, kiedy wszystkie składniki się połączą to do ciasta dodać otartą skórkę z cytryny.Długą foremkę taką jak do keksa 10 cm na 40 cm wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać całe ciasto. Piec w nagrzanym do 160 st piekarniku około 80 minut po upieczeniu i wystudzeniu babkę po wierzchu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Kokosowa babeczka
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto.
Kokosowa babeczka
Foremke wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto.
Kokosowa babeczka
Upieczone i wystudzone ciasto polać lukrem.

Tagi:

jajko jajka