Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciastko robi się ekspresowo i naprawdę zachwyca smakiem. Jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne oraz bardzo puszyste.

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki

Składniki:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki

Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 300 ml:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki

Masa:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki
Masa powinna być jednolita i lejąca się.

Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, a następnie dolać olej oraz mleko.

Całość porządnie połączyć i dodać krem czekoladowo-orzechowy.

Do jednolitej masy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy.

Ciasto dokładnie wymieszać.

Naczynie:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki
Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie.

Ciasto przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki, która nadaje się do używania w kuchence mikrofalowej.

Najlepiej, aby naczynie było szersze.

Pieczenie:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki
Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty pieczenia, a u innych więcej.

Ustawić jak najwyższą moc mikrofalówki (u mnie 750 W) i czas 3-4 minuty.

(Czas pieczenia zależy od sprzętu. Należy obserwować babeczkę.)

Krem:

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki
Ja użyłam schłodzonego kremu na bazie budyniu.

Ciastko ostudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem.

Ozdobić wg uznania.


Tagi:

ciastko