aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Ciasto z dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z dżemem porzeczkowym- ciekawe w smaku cisto apetyczne i warte uwagi i wypróbowania na deser niedzielny!

Ciasto z dżemem porzeczkowym

Składniki:

Ciasto z dżemem porzeczkowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 masło
  • Cukier do smaku
  • Alkohol do smaku

 

  • Warstwa porzeczkowa:
  • 2 galaretki wiśniowa
  • 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki

 

  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji wiśniowych
  • Herbatniki
  • Kajmak

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem porzeczkowym
Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Krem budyniowy:

Na mleku gotujemy budyń. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.

Warstwa porzeczkowa:

Dżem zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, gdy zaczną tężeć dajemy na delicje

Przełożenie ciasta:

Biszkopt- krem- delicje- warstwa porzeczkowa- herbatniki- kajmak- herbatniki dekorujemy smarując kremem i posypujemy posypką kolorową cukrową.