Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowy deser z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kaszka manna jest wg mnie bardzo dobrym składnikiem do przygotowania różnych deserów. Za każdym razem można podać ją w inny sposób...

Czekoladowy deser z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy deser z kaszą manną

 

  • 1/3 kostki palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 5-6 łyżek syropu miętowego
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser z kaszą manną
Palmę przełożyć do rondelka. Dodać do niej cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Masę przestudzić, dodać do niej mleko w proszku. Wymieszać, rozłożyć do 4 szklaneczek. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kaszę przestudzić, rozłożyć na czekoladową masę.Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej syrop miętowy i wymieszać. miętową śmietanę rozłożyć na kaszy. Każdą porcję deseru oprószyć czekoladą z młynka.
Czekoladowy deser z kaszą manną
Palma przełożona do rondelka z dodatkiem cukru kakao i wody.
Czekoladowy deser z kaszą manną
Mleko w proszku dodane do przestudzonej czekoladowej masy.
Czekoladowy deser z kaszą manną
Czekoladowa masa rozłożona do czterech szklaneczek.
Czekoladowy deser z kaszą manną
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.