Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z kaszą i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny deser z kaszą manną w dwóch smakach, z dodatkiem mlecznej czekolady, polany musem ze świeżych truskawek.

Deser z kaszą i musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kaszą i musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Deser z kaszą i musem truskawkowym
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Do większej dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z kaszą. Rozłożyć ją do 3 miseczek. Do drugiej części kaszy dodać masło i 1 łyżkę cukru, dokładnie wymieszać, żeby wszystko się połączyło. Wyłożyć do miseczek. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować z resztą cukru. Musem truskawkowym polać każdą porcję deseru. Podawać od razu po przygotowaniu. 
Deser z kaszą i musem truskawkowym
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Deser z kaszą i musem truskawkowym
Kawałki czekolady dodane do jednej części kaszy.
Deser z kaszą i musem truskawkowym
Masło i łyżka cukru dodane do drugiej części kaszy manny.
Deser z kaszą i musem truskawkowym
Umyte odszypułkowane i zmiksowane z cukrem truskawki.