Sposób przygotowania:
Czekoladowy mazurekETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy do nich ser oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto.
ETAP 2
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
ETAP 3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Mazurek wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
ETAP 4
Upieczony spód wyjmujemy. Jego środek wypełniamy czekoladą z toffi podzieloną na kostki. Mazurek ponownie wkładamy do piekarnika na około 3 minuty. Tym razem temperaturę zmniejszamy do 150°C. Gdy czekolada się delikatnie rozpłynie i połączy ze sobą ciasto wyjmujemy i studzimy. Gotowy mazurek dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy ta zastygnie deser jest gotowy.
gusia1000
Justi2401