jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy mazurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej. Nadzienie wykonane z czekolady idealnie pasuje do tej definicji, a smak można sobie już tylko wyobrazić.

Czekoladowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy mazurek

CIASTO:

  • 110 gram mąki,
  • 100 gram serka ricotta,
  • 100 gram masła,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:

  • 300 gram czekolady mlecznej z nadzieniem toffi,
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mazurek

ETAP 1

Czekoladowy mazurek
Łączymy ze sobą składniki ciasta

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy do nich ser oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto.

ETAP 2

Czekoladowy mazurek
Masłem smarujemy formę

Formę do pieczenia smarujemy masłem.

ETAP 3

Czekoladowy mazurek
Formę na mazurka wykładamy ciastem

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Mazurek wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 30 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 4

Czekoladowy mazurek
Na upieczone ciasto wykładamy kostki czekoladowe

Upieczony spód wyjmujemy. Jego środek wypełniamy czekoladą z toffi podzieloną na kostki. Mazurek ponownie wkładamy do piekarnika na około 3 minuty. Tym razem temperaturę zmniejszamy do 150°C. Gdy czekolada się delikatnie rozpłynie i połączy ze sobą ciasto wyjmujemy i studzimy. Gotowy mazurek dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy ta zastygnie deser jest gotowy.