SUPERPRZEPIS

Mazurek z figurkami bezowymi.

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Mazurek z   figurkami bezowymi.

To pyszny mazurek na kruchym spodzie z masą czekoladową i chrupiącymi figurkami bezowymi.

Składniki:

Mazurek z figurkami bezowymi.

 

  • ciasto: 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu śliwkowego
  • masa czekoladowa: 150g czekolady
  • 150 g śmietanki kremowej
  • 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 dag migdałów mielonych bez skórki
  • dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
  • 50g czekolady gorzkiej do dekoracji
  • migdały mielone do posypania

Sposób przygotowania:

Mazurek z figurkami bezowymi.
Ze składników ciasta zagniatamy szybko kruche ciasto. Rozwałkowujemy je , wykładamy na wysmarowaną blachę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Nakłuwamy widelcem - pieczemy na blady kolor. Z białeka ubijamy pianę z cukrem pudrem, dodajemy mielone migdały - mieszamy. Z masy formujemy na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Pieczemy w temp. ok 140 st. C. Podgrzewamy śmietankę, gdy będzie gorąca dodajemy pokruszoną czekoladę - mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Studzimy masę (ganache) lekko. Na ostudzone ciasto rozkładamy warstwę dżemu. Na dżem rozsmarowujemy letnią masę czekoladową. Po całkowitym ostudzeniu układamy dekorację z figurek i bakalii jak na zdjęciu. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej, przekładamy ją do szprycy z końcówką do napisów i dekorujemy mazurek do końca