SUPERPRZEPIS

Migdałowy baranek wielkanocny

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Migdałowy baranek wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Biały, migdałowy baranek to piękna, a do tego jadalna dekoracja świątecznego stołu! Baranek nie będzie jednak długo zdobił, bo chętnych na jego zjedzenie nie zabraknie.

Składniki:

Migdałowy baranek wielkanocny

SKŁADNIKI

  • 300 gram mąki migdałowej,
  • 300 gram białej czekolady do masy barankowej,
  • 100 gram białej czekolady do oblania,
  • 300 gram serka ricotta,
  • Odrobina mlecznej czekolady na oczy
  • Wiórki kokosowe do dekoracji,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • 2 płatki migdałowe na uszy

Sposób przygotowania:

Migdałowy baranek wielkanocny

ETAP 1

Migdałowy baranek wielkanocny
Masłem dokładnie smarujemy formę

Formę na baranka smarujemy dokładnie masłem.

ETAP 2

Migdałowy baranek wielkanocny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej serek. Składniki mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 gram białej czekolady.

ETAP 3

Migdałowy baranek wielkanocny
Płynną czekoladę dodajemy do mąki i sera

Rozpuszczoną dodajemy do masy migdałowej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy

ETAP 4

Migdałowy baranek wielkanocny
Przygotowaną formę napełniamy masą migdałową

Gotową masą wypełniamy środek formy na baranka. Formę potrząsamy, by masa dobrze dochodziła do każdego miejsca formy.

Tak napełnioną formę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

ETAP 5

Migdałowy baranek wielkanocny
Zastygniętego baranka wyjmujemy i dekorujemy

Następnego dnia formę delikatnie podgrzewamy, np. nad parą wodą. Wówczas masło się rozpuści i z łatwością wyjmiemy baranka.

Pozostałe 100 gram białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy baranka z każdej strony płynną czekoladą. Zanim zastygnie baranka oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi. W miejsce uszu przyklejamy płatki migdałowe.

Oczy i nosem wykonujemy rozpuszczona mleczną czekoladą.

Po zastygnięciu polewy baranka dekorujemy czerwoną kokardką i podajemy.