EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej z konfiturą porzeczkową. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej.

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową

 

  • Ciasto:

 

 

  • Warstwa czekoladowa:

 

  • białka z 3 jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g rodzynek

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik konfitury z czarnych porzeczek 480g

 

  • Polewa czekoladowa:

 

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g karmelowej czekolady

 

  • Dekoracja:

 

  • płatki migdałów
  • żurawina
  • perełki dekoracyjne kolorowe, srebrne i złote
  • ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową

1. Ciasto na spód

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową
ciasto zagnieść następnie odstawić do lodówki

Mąkę i proszkiem do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko i cukier puder. Po trochu dodając śmietanę, ciasto zagnieść . Owinąć w folie spożywcza i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia i uformować kształt jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 10 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie posmarować konfiturą z czarnej porzeczki.

2. Warstwa czekoladowa.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, rodzynki i startą czekoladę . Masę czekoladową wyłożyć na cieście na warstwę konfitury. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.

3. Polewa czekoladowa:

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać mazurka

Czekoladę mleczną i karmelową rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej a następnie polać wierzch ciasta.

ETAP 4:

4. Mazurka udekorować migdałami, żurawiną, perełkami kolorowymi, złotymi i srebrnymi oraz słonecznikiem.