Sposób przygotowania:
Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową1. Ciasto na spód
Mąkę i proszkiem do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko i cukier puder. Po trochu dodając śmietanę, ciasto zagnieść . Owinąć w folie spożywcza i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia i uformować kształt jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 10 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie posmarować konfiturą z czarnej porzeczki.
2. Warstwa czekoladowa.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, rodzynki i startą czekoladę . Masę czekoladową wyłożyć na cieście na warstwę konfitury. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
3. Polewa czekoladowa:
Czekoladę mleczną i karmelową rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej a następnie polać wierzch ciasta.
ETAP 4:
4. Mazurka udekorować migdałami, żurawiną, perełkami kolorowymi, złotymi i srebrnymi oraz słonecznikiem.
ciasteczka