Sposób przygotowania:
Mus czekoladowo kasztanowy
Kasztany natnij, zawiń w pergamin i piecz 15min w 200stop, jeszcze gorące kasztany obierz z łupiny i ze skórki, po ostygnięciu zetrzyj na tartce.Żelatynę rozpuść w 50mil śmietanki a na garnek z gotującą się wodą włóż miskę z wybitym jajkiem, jajko ubijaj do momentu aż stanie się białe i złapie temperaturę. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj do niej ciepłą masę jajeczną i dokładnie wymieszaj, do tak uzyskanego kremu czekoladowego dodaj starte kasztany i płynna żelatynę. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z czekoladową masą, na dno formy cukierniczej włóż jednego biszkopta po czym pokryj go porcją musu, czynność tę powtarzaj aż do uzyskania trzech warstw biszkoptów i czterech warstw kremu. Schłodzone torciki wyjmij z form i posyp warstwą kakao.
marietta