Sposób przygotowania:
Deser czekoladowy -mus czekoladowy
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki ,wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę umieszczamy na garnku z wodą i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści,mieszając od czasu do czasu)
Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjdą grudki zamiast gładkiego musu)
W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu połączenia się.
Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijając na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego połączenia się czekolady ze śmietaną)
Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.
Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobiną zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.
Świeże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczną się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)
Dodajemy do gorących owoców napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.
Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjdą grudki zamiast gładkiego musu)
W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu połączenia się.
Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijając na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego połączenia się czekolady ze śmietaną)
Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.
Wstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobiną zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.
Świeże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczną się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)
Dodajemy do gorących owoców napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.