SUPERPRZEPIS

Czereśniowo- botwinkowa sałatka

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Czereśniowo- botwinkowa sałatka Więcej zdjęć (2)

Sałatka smakuje wyśmienicie! Mam nadzieję, że nie muszę długo namawiać, by ją przygotować - zdjęcie mówi samo za siebie:) POLECAM!

Składniki:

Czereśniowo- botwinkowa sałatka

SKŁADNIKI:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (duży),
  • ½ opakowania mozzarelli w kulkach (około 6 kulek)
  • pęczek młodej botwinki,
  • pęczek cykorii liściastej,
  • 1 szklanka dojrzałych czereśni,
  • 1 łyżka posiekanego koperku do posypania,
  • bratki do dekoracji,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • ocet balsamiczny do polania,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czereśniowo- botwinkowa sałatka

ETAP 1

Czereśniowo- botwinkowa sałatka
Botwinkę przepłukujemy i osuszamy.

Mięso myjemy, osuszamy, dzielimy na dwa cieńsze płaty. Następnie oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy z dwóch stron do miękkości. Gotowe porcje filetu wyjmujemy na talerz i studzimy. Przestudzony dzielimy w paseczki. Botwinkę przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 2

Czereśniowo- botwinkowa sałatka
Cykorię przepłukujemy i osuszamy

Cykorię przepłukujemy i osuszamy

ETAP 3

Czereśniowo- botwinkowa sałatka
Gotowe zieleniny tniemy na mniejsze części i układamy na spodzie przygotowanych talerzy.

Gotowe zieleniny tniemy na mniejsze części i układamy na spodzie przygotowanych talerzy.

ETAP 4

Czereśniowo- botwinkowa sałatka
Mozzarellę odsączamy z zalewy. Każdą kulkę dzielimy na 4 części.

Mozzarellę odsączamy z zalewy. Każdą kulkę dzielimy na 4 części.

ETAP 5

Czereśniowo- botwinkowa sałatka
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Na botwinkę i cykorię wykładamy przygotowane, pozostałe składniki: mięso, czereśnie i mozzarellę. Całość posypujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. dekorujemy bratkami i podajemy!