Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szpinakowo-botwinkowa ambrozja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szpiank króluje teraz na straganach proponuję orzeźwiająca, zaskakująca słodkością mandarynek przełamanych słonawym boczkiem, niepowtarzalny misz-masz smaku i koloru idealny na spotkanie ze znajomymi jak i na lekką kolację

Szpinakowo-botwinkowa ambrozja

Składniki:

Szpinakowo-botwinkowa ambrozja

 

  • Szpinakowa ambrozja
  • Opakowanie szpinaku
  • ½ główki sałaty lodowej
  • Puszka mandarynek w syropie ( jeśli uda nam się kupić soczyste, słodkie mandarynki używamy świeżych )
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Dressing:
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Szpinakowo-botwinkowa ambrozja
W salaterce układamy umyty,osuszony szpinak. Na szpinak rwiemy sałatę lodową,a na niej układamy odsączone mandarynki. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek, odsączamy go z nadmiaru tłuszczu i zastawiamy do przestygnięcia. Na małej suchej patelni prażymy przez 2 minuty pestki słonecznika. Podsmażony boczek i uprażony słonecznik układamy w salaterce na sałacie i mandarynkach. Składniki na dressing mieszamy aby stworzyć sos,po czym polewamy nim sałatkę 15 minut przed spożyciem aby smaki zdążyły się przegryź.